“Er du i tvivl, så plant en geranium”

Margery Fish (1892-1969)

Storkenæb (Geranium)

 
I min have er der blomstrende storkenæb fra maj til langt ud på efteråret. Storkenæb hører til slægten Geranium. I haven har jeg også planter fra mange andre slægter end Geranium, og storkenæbene er gode naboplanter til disse. 

Alle kan dyrke storkenæb. Det er en meget folkelig plante, der klarer børn og hunde i haven. Skulle en storkenæb knække i tummelen, så kan man blot klippe den ned, og snart efter er planten fin igen. Langt de fleste storkenæb er lette at opformere, hvilket i sig selv er en stor tilskyndelse til at dyrke dem. Når man dertil lægger, at storkenæb generelt har et “jernhelbred”, og at sneglene ikke kan lide dem, ja så er der da ikke noget at sige til, at jeg elsker storkenæb! 

Heldigvis er jeg ikke ene om denne passion, og mange lidelsesfæller har gennem årene sørget for at skabe nye storkenæb til gavn og glæde for havefolket. En proces, der foregår til stadighed, så min bog skulle egentlig udkomme i opdateret udgave hvert år! Dette er selvfølgelig urealistisk, men jeg viser af og til nyheder på min Facebookside.

                              Storkenæb-venner
En af dem, der har givet os mange gode storkenæb, er min engelske ven Robin Moss, kendt for bl.a. G. x oxonianum ‘Rebecca Moss’, hvis kønne rosa blomst ses til venstre. 
 Robin arbejder ihærdigt med at opformere nye storkenæb, for efterfølgende at forære dem til planteskoler, så sorterne kan komme i handlen og ud i haverne.

Fra en ny belgisk geranium-ven, der arbejder med forædling af storkenæb, har jeg fået en del planter i efteråret, bl.a. en G. x oxonianum, der hedder ‘Something Special’, hvad den sandelig også er. Bladene er nemlig meget mørke, som man kan se på fotoet herunder. 
Blomsten har en fin magenta-pink farve. 

I Danmark arbejder bl.a. Birgit Reimer, der har en storkenæb-planteskole på Sjælland, med at udvælge nye gode sorter. Jeg har nogle af dem til afprøvning. Hvis Birgit og jeg synes, de er så gode som de tegner til, vil Birgit opformere dem til salg. Om planteskolen, se www.storkenaeb.dk

En anden planteskole, jeg samarbejder med, er Thyboesminde Stauder, der har netbutik med mange storkenæb. Jeg har i de senere år givet ejeren, Kirsten Bengtson, mange af de sorter, som ikke er i handlen gennem europæiske engrosplanteskoler og derfor svære at opdrive. Kirsten er fænomenal til at opformere, så snart kan disse storkenæb forhåbentlig give andre lige så stor glæde, som jeg selv har af dem. Se www.thyboesminde.dk

Jeg deler i øvrigt også selv nogle af mine storkenæb og tager overskudsplanterne (begrænset mængde) med til plantemarkeder, for at de kan komme ud til havefolket. Se under “Markeder”.

En tredje planteskole/netbutik med storkenæb er: www.staudefeen.dk 
Den er ejet af Marlene Muxoll, der er en af mine plantevenner.

Endelig har Finn Bruun i Stenlille på Sjælland et fint sortiment af storkenæb. Desværre har planteskolen ikke postordresalg. Men kommer man ikke forbi planteskolen, har man chancen for at møde Anne Stine Stauder på markeder rundt omkring, se www.annestinestauder.dk - her kan man også se planteskolens åbningstider.
 

https://www.facebook.com/pages/Birgitte-Husted-Bendtsen/173115679507344http://www.storkenaeb.dkhttp://www.thyboesminde.dkMarkeder.htmlhttp://www.staudefeen.dkhttp://www.annestinestauder.dkTil_skygge.htmlshapeimage_1_link_0shapeimage_1_link_1shapeimage_1_link_2shapeimage_1_link_3shapeimage_1_link_4shapeimage_1_link_5

Geranium nodosum ‘Silverwood’ med Viola ‘Rebecca’

     Storkenæb    Foredrag    Bogen    Blade    Til skygge    Til sol    Blog    Markeder    Hjem