“En have uden floks er en fejltagelse”

Karl Foerster (1874 -1970)

Høstfloks

 
 
Nogle af de bedste sommeroplevelser i min have, synes jeg, er at gå blandt de duftende høstfloks og se de mange sommerfugle
lande elegant i dem.


De pyramideformede blomsterstande danner hele farveflader i blå, rosa, hvide, orange og røde farver, så her kan man virkelig ”male” billeder i bedet med den store pensel!


Høstfloks, Phlox paniculata, skal have lys og luft. Hvis de står i skygge kan de få meldug. Svampesporerne, der forårsager meldug, slår til, hvis luftfugtigheden omkring en plante er høj. Sørg for at luften kan cirkulere omkring planterne, så bladene bliver tørre. Plant derfor ikke for tæt og tynd evt. ud i planten, hvis den er stor. Når solen kan komme til forsvinder duggen fra planterne hurtigt. Og dug er der meget af sidst på sommeren, hvor melduggen kan blive et problem. Her er der nemlig varme dage og kolde nætter.

Hold planterne i god kondition, rødderne skal være fugtige, så læg et lag kompost omkring floksene til at holde på fugten. Høstfloks skal - modsat os - holde fødderne kolde og hovedet varmt!


Herunder er billeder af høstfloks, delt op efter farver. Det er kun ganske få eksempler, der er vist. Der findes nemlig hundredvis af forskellige høstfloks.


Den rosa farve har jeg delt i to, nemlig i en kold og en varm tone. De varme rosa farver er smukke, men de kolde nuancer af rosa er lettere at sætte sammen med andre farver. De røde og orange kan også være svære at anvende, men de er rigtig gode til at skabe tropisk stemning i haven, når de f.eks. plantes sammen med mørkløvede planter eller planter med sortrøde blomster.

Vi begynder med de kolde farver, først de blå eller lilla, dernæst de violette, så de hvide eller næsten hvide, der efterfølges af de kolde rosa. Til sidst de varme farver, først eksempler på røde og orange floks, til slut høstfloks med varme rosa toner.

Klik på et billede for at se det i større format. Kan du ikke se billederne, så prøv at åbne siden i Firefox eller Chrome.