“En have uden floks er en fejltagelse”

Karl Foerster (1874 -1970)

Floks til skovbund

 
I den mere skyggede del af haven, i skovbundsbedet
, kan der også gro floks.  Her trives Phlox divaricata , der på dansk hedder vårfloks. Som navnet fortæller blomstrer den allerede om foråret. Englænderne og tyskerne kalder vårfloks henholdsvis  “Woodland phlox “ Og “Waldphlox” altså netop “skovfloks”.  Min yndlings vårfloks er ‘May Breeze’, der står som en hvidblå sky. Den sender en brise med fin duft ud over hele bedet i maj.
En floks, der rettelig hedder Phlox pilosa ‘Moody Blue’, er i handlen som Phlox divaricata ‘Chattahoochee’, hvorfor jeg tager den med her under vårfloksene.
Den er meget køn, blå med markant rødt øje.


En anden floks til  skovbunden er Phlox stolonifera, der på dansk hedder krybende floks. Også den blomstrer om foråret, tit allerede sidst i april. Det er en god bunddækkeplante, der kan krybe rundt mellem højere stauder.

Sorterne af vårfloks er omkring 40 cm høje, mens de forskellige sorter af  krybende floks kun er ca. 20 cm høje.

Herunder er vist eksempler på de nævnte to slags floks til skovbund. For god ordens skyld skal nævnes, at der findes flere floks-arter, der kan lide halvskygge, men de nævnte er de almindeligste.

Klik på et billede for at se det i større format. Kan du ikke se billederne, så prøv at åbne siden i Firefox eller Chrome.