Anmeldelser af storkenæb-bogen

“Er du i tvivl, så plant en geranium”

                   Margery Fish (1892-1969)

 

Her på siden kan du læse anmeldelser fra aviser og tidsskrifter og respons fra læsere af storkenæb-bogen.

Artiklen er fra Politikens tillæg Lørdagsliv, lørdag den 25. februar 2012


Storkenæb

AF SØREN RYGE PETERSEN

I min reol med havelitteratur er der en del ’monografier’, altså bøger om én bestemt planteslægt. Det er naturligvis de planter, de fleste haveejere holder meget af, og som findes i mange arter og sorter. Roserne topper med et utal af bøger, men der er også bøger om juleroser, georginer, pæoner, pelargonier, fuchsia og mange andre.

Nu er der kommet én mere. ’Storkenæb, bogen om Geranium’. Den er jeg glad for, selv om jeg kun har ganske få Geranium i min have. Den er faktisk så god og smittende, at jeg overvejer at lave et af mine georginebede om til et geraniumbed. Allerede i år. Så skal vi på en geraniumrejse til påske. Rundt til nogle af de planteskoler og samlere, der har mange geranium.

Man kan med rette spørge, hvad vi skal med en hel bog på 200 sider om en enkelt planteslægt, der egentlig ikke er noget særligt. Geranium er nem at dyrke og formere, lever længe, dur ikke til buketter, er ikke farvestrålende eller duftende – det er en relativt almindelig flerårig plante, som kan bruges i alle haver.

Svaret er, at en sådan bog er en øjenåbner. Jeg har selv haft alverdens stauder i mine haver igennem 40 år og er aldrig for alvor blevet bidt af plante-samleriet, hvor man kaster sig over en slægt og vil have så mange forskellige som muligt. Mit princip har været, at jeg gerne vil have mange eksemplarer af de relativt få, jeg holder mest af. Derfor har jeg mindst 500 violfrøstjerner – bare for et nævne et eksempel.

Men kun ganske få Geranium. En enkelt ’Johnson Blue’ og en klat ’Rose Clair’ har overlevet, for dem havde vi jo i alle haver. Fra 2012 vil de få selskab af mange andre, fordi jeg simpelthen synes, at det er både sjovt og fantastisk, at en så beskeden, næsten ydmyg planteslægt har udviklet 300 forskellige arter, og at man i England kan købe over 800 forskellige storkenæb.

Som nævnt er storkenæb uhyre nem. Den kræver ikke nogen bestemt slags jord, trives i såvel ler som i sand. Den vil naturligvis gerne vokse i sol, men trives også udmærket i halvskygge. Den er perfekt til at udfylde huller imellem roser og buske og større stauder, for den kvæler aldrig naboerne og vælter ikke. Den skal ikke gødes eller vandes eller plantes om hvert tredje år. Og så blomstrer den altså på det nydeligste hvert år i maj-juni i alverdens nuancer af blåt og rødt.

Hovedparten af den flotte bog om storkenæb handler om arter og hybrider med et hav af billeder til. Men der er også nogle interessante kapitler om mennesker, der har gjort dyrkningen af storkenæb til en passion. En mand i Holland, en have i England og … hold fast, Alan Bremmer på Orkneyøerne. Dér var jeg nemlig for 15 år siden for at lave TV, og jeg anede ikke, at disse vindblæste, nøgne øer er kendte i Geranium-kredse på grund af Alan Bremmer. Derimod vidste jeg, at storkenæb er så hårdfør, at de trives på Færøerne og Shetland og langt op i Norges fjelde. Den vokser vildt alle vegne.

Alan Bremmer begyndte at krydse storkenæb for at lave nye sorter. Et kæmpearbejde, der foreløbig har resulteret i, at han har udført 25.000 krydsninger, der har ført til adskillige nye sorter. En af dem hedder ’Scapa Flow’. Alan Bremmers gård ligger med udsigt til netop dette vand, hvor vi filmede, fordi englænderne brugte bugten som berømt flådehavn under 2. Verdenskrig, og en tysk ubåd sneg sig ind og lavede stor ballade. Den skal jeg have fat i og plante i min have, for så bliver verden lidt mindre, og det er altid godt. 

Bogen om storkenæb udkom første gang i 2003. Den aktuelle er en ny og udvidet udgave, og det hører med til historien, at det hverken er Gyldendal, Klematis eller et andet etableret forlag, der står bag, for det gør Birgitte Husted Bendtsen. Hun bor i Gørding, som ligger ved Vemb, der ligger ved Holstebro. Hun må være ildsjæl i den store stil, for hun har altså selv skrevet og fotograferet og udgivet bogen sammen med to andre plantetossede kvinder. Den er mindst lige så flot og gennemført som andre af vor tids havebøger, og jeg forstår godt Birgittes stolthed, når hun fortæller, at den som den eneste danske havebog er solgt til Timber Press, verdens førende havebogsforlag i USA. Og at hun har været inviteret til havefolkets Mekka, Det kongelige engelske Haveselskab, for at fortælle historien om bogen. Så kan man ikke nå højere i havernes forunderlige verden.







Gartnertidende nr. 5, marts 2012:

Ny bog om storkenæb

Storkenæb – Bogen om geranium, der første gang udkom i 2003, er på markedet i en ny og betydeligt mere omfattende udgave, der må være et must for enhver storkenæbentusiast. Den beskriver mere end 550 sorter af planten i ord og billeder, og mange af beskrivelserne er krydret med små fortællinger om sorten eller særligt gode tips. Bogen omfatter desuden en grundig indføring i kunsten at dyrke – og elske – storkenæb med botanik, formerings- og dyrkningsanvisninger, planteanvendelse og baggrundshistorier.

Alt i alt et gedigent opslagsværk, som også er værd at læse for sin fornøjelses skyld.



Dansk Biblioteks Central, uge 7, 2012

Lektørudtalelse

Anvendelse/målgruppe/niveau

Bogen er et must for alle geraniumelskere. Bogen er velegnet til begyndere, men også til den mere erfarne blomsterdyrker. Den vil fungere fint som opslagsværk.

Beskrivelse

Bogen er skrevet af en dansk forfatter, og er her i en ny udgave. Forfatteren gennemgår de mange forskellige arter, dyrkning og anvendelse, storkenæb til stenbed, storkenæb og bier, hybrider, formering af storkenæb osv. Det er en velskrevet bog med et flot layout. Den er gennemillustreret med farvefotos af mange forskellige storkenæb. Der er mange plancher med billeder af storkenæb og bladformer. Der er et stort omfattende stikordsregister og adresser på mange planteskoler i ind- og udland. Den er nem at bruge som opslagsbog. Det er tydeligt, at forfatteren nærmest er alt vidende om denne staude. Alle haveejere der kan lide storkenæb, vil sikkert kunne finde deres yndlingsblomst i denne bog. Skal biblioteket i gang med en kassationsrunde, kan det gamle eksemplar erstattes med denne nye bog.

Sammenligning

Denne 2. udgave er væsentligt udvidet. (1. udg. er fra 2003). Bogen indeholder nu 550 sorter af storkenæb, og er gennemillustreret med 650 fotos. I 1. udgave er der ca. 400 sorter med. Forfatteren har også et nyt kapitel med fra Det Kongelige Engelske Haveselskabs afprøvning af storkenæb, og et afsnit fra en landmand på Orkneyøerne. Der er ikke mange andre forfattere, der kun beskæftiger sig med storkenæb, og de titler der er nyere end fra 2003 er på engelsk.

Samlet konklusion

En meget flot og gennemillustreret bog om storkenæb.

Mette Fersum



Book Review                                                   

Paul Davis, Editor of Geranium Group Newsletter:

Storkenæb by Birgitte Husted Bendtsen

I am sure that many of you will have, or at least have seen, Birgitte’s wonderful book ‘Gardening with Hardy Geraniums’. ‘Storkenæb’ is its successor, updated, 25% more pages with over 550 species and hybrids and 650 photos. It is those photos that so impressed me, especially the layout which allows you to compare those closely related plants. I also like the inclusion of familiar faces and events – Alan Bremner in the Orkneys, Andrew and Dodo Norton, Robin Moss and David Victor at the RHS Trials.

I am sure that the cultural information is as good as ever, but here is the rub – the book is printed in Danish and there are no plans at present to publish it in English.

If you go to the following web-site, keep the page in Danish and scroll down and click on the line - Se indholdssider af den nye bog her – it will take you to some sample pages from the book.


(Note from Birgitte: the homepage of Geranium Publishing House does not exist anylonger).











Storkenæb til enhver have,

Anmeldelse i Haven, nr. 3, marts 2012

Af Bente Møller Holm, Hortonom

Storkenæb er smukke, lette at dyrke og blomstrer i lang tid, blot derfor skal man interessere sig for storkenæb. Man kan få dem høje og lave, med frække farver og mønstre på blomster og blade. Forfatteren og storkenæbssamleren Birgitte Husted Bendtsen udgav i 2003 på Forlaget Geranium "Storkenæb - bogen om Geranium". I de sidste 2 år har hun forberedt en ny udgave, indsamlet og afprøvet nye sorter i sin vestjyske have, hvor hun og planterne formår at skabe frodighed på sandet jord. I bogen møder man de forskellige arter og hybrider, interessant er det, at studere oversigtsplancherne af blomster og blade i naturlig størrelse. Bogen beskriver også, hvordan man dyrker og anvender storkenæb i haven, planten bør og kan dyrkes i alle haver, mange er særdeles velegnede til bunddække. Hvis den første udgave allerede står på boghylden, vil man nok overveje sit behov for den nye udgave som er udvidet med 65 sider. Men siden 2003 er introduceret mange nye sorter, i udgaven fra 2003 var planteleksikonet på 86 sider, nu er det på 146 sider. Det har givet plads til mere end 550 sorter, heriblandt sorter på vejud i planteskolerne.  Et afsnit om storkenæb og roser er forsvundet fra den nye udgave og et par andre er kommet, nye afsnit handler om storkenæbdyrkeren Alan Bremner på Orkneyøerne og dyrkningsafprøvningerne i Wisley Garden RHS Trial of Hardy Geraniums. Ellers er alt ved det gamle, grundige systematiske præsentationer og masser af fotos.









Fagbladet for Danske Havecentre, april 2012

Af Marianne Bachmann Andersen

Vidste du, at Geranium betyder trane? Da traner ikke har været almindelige i Danmark, har man valgt at kalde Geranium for storkenæb i stedet for. Årsagen til ”næbet” skyldes de lange næblignende støvdragere, der står tilbage efter endt blomstring. Således blot én af de mange nyttige forklaringer, som haveentusiasten Birgitte Husted Bendtsen indvier sine læsere i. Hun forklarer enkelt om plantefamilier, slægter, arter og hybrider. Hun tør endog udtale sig om de enkelte arters eller krydsningers evne til at klare vores breddegrader, for ikke alle arter er fuldt hårdføre, hvilket de seneste to vintre har vist.

Udover de mange praktiske råd om dyrkning af storkenæb, er Birgitte fuldstændig fortrolig med de mange beskrivelser af planterne. Med plancher af bladenes forskellige udformning og de skønne opslag med fritlagte blomster opdelt i arter og hybrider gør hun bogen til et helt unikt opslagsværk for alle staudeelskere. Og ikke mindst er den nyttig i forhold til de mange nye hybrider, der er på markedet – de er næsten alle repræsenteret i bogen.

Skulle man støde på kunder i havecentrene, som er meget interesserede i alpine plantebede, har Birgitte Husted Bendtsen også styr på de storkenæb, som trives her.

Storkenæb – bogen om Geranium i den nye udgave indeholder fantastisk mange plantebeskrivelser (over 550), gode billeder og er skrevet i en personlig stil, der vidner om en geraniumelsker, der aldrig bliver mæt af at betragte og samle nye spændende sorter.


Fantastisk bog om storkenæb.

Anmeldelse i Hendes Verden, 23. april 2012

Af Bente Halkjær Jensen

Har du ikke allerede dejlige storkenæb i haven, så har du helt sikkert, når du har læst Birgitte Husted Bendtsens bog Storkenæb – bogen om Geranium. Bogen fortæller om arter og sorter samt dyrkning og opformering. Hovedvægten er dog lagt på en udførlig gennemgang af planterne, og da bogen er meget rigt illustreret, får du en god fornemmelse af, hvordan planterne ser ud. Derudover er bogen krydret med besøg i såvel Holland og på Orkneyøerne som hos Det Kongelige Engelske Haveselskab. Fagligt er den helt i top og meget lærerig, og den er skrevet i en personlig og uhøjtidelig stil, så det er hyggelig og inspirerende læsning.

Bogen er en ny udgave af bogen Storkenæb – bogen om Geranium fra 2003, og den nye udgave indeholder ca. 170 planter mere end den gamle udgave.