Anmeldelser af floks-bogen

“En have uden floks er en fejltagelse”

Karl Foerster (1874 -1970)

 

Her på siden kan du læse anmeldelser fra aviser og tidsskrifter og respons fra læsere af floks-bogen.

Phlox paniculata ‘Iceberg’


Anders Liegnell :

Hej Birgitte!

Jag heter Anders Liegnell, fyrabarnsfar, 43-årig svensk boende i Roslagen norr om Stockholm och jag ÄLSKAR flox. Jag vill rikta ett jättetack till dig för den underbara floxboken som jag äntligen fått tag i. Vilka fantastiska bilder! Rena trädgårdsporren. Jag har runt 120 sorters höstflox och de flesta har jag inga namn på. Många är gamla sorter från före 1940 då jag inventerat perenner för POMs räkning. En mycket kunnig dam i trädgårdsamatörerna var pga sjukdom tvungen att göra sig av med sin underbara trädgård. Hon ringde och frågade om jag ville ta hand om hennes flox. Det ville jag gärna och fick ett tjugotal flox och några etiketter, så med dina fina planscher i boken fick jag i alla fall "Little Princess" och "Wennschondennschon" rätt. Jag fick också en art av henne, phlox idahoensis. I boken skrev du att du inte sett den. Den är ljust lila, omkring 50 cm hög och blommar i juli, den skickar iväg rotlöpare, så den "rör på sig" i rabattten.

Än en gång tack! Jag älskar boken.

MVH Anders



Signe Andersen, Landskabsarkitekt MDL, Haveselskabet:

Kære Birgitte Husted Bendtsen

Er i gang med at læse din bog om Phlox og nu bliver jeg nødt til at skrive til dig. Jeg synes bogen er ualmindelig godt skrevet! Meget spændende og informativ i et let tilgængeligt sprog. Det har du sikkert fået at vide mange gange, men alligevel. Det er en stor fornøjelse at læse bogen og jeg har fået lyst til at lære disse planter meget bedre at kende og bruge dem i langt højere grad når jeg udarbejder haveplaner. Håber også snart der kommer en ny dansk udgave, eller genoptryk af den første geraniumbog.

Venlig hilsen

Signe Andersen, Landskabsarkitekt MDL, Haveselskabet


Frank Kirkegaard Hansen, fagredaktør, Haven:

En uomgængelig bog for alle, der interesserer sig seriøst for floks og stauder i det hele taget. Og en dejlig fortælling om livet som plantesamler blandt sære entusiaster”.

Det var Birgitte Husted Bendtsen, der i 2003 udgav bogen om storkenæb. Den kom senere i engelsk udgave. Nu har hun skrevet bogen om floks.

Det er en interessant blanding af et opslagsværk på højt fagligt niveau og en småsnakkende historie om hendes oplevelser ved at indsamle alle disse informationer på rejser rundt omkring i Nordeuropa. For Birgitte Husted Bendtsen skriver ikke kun leksikalt om floks, hun skriver også om haver og haveliv, om mødet med mennesker, om hunde og katte og om jagten på den rette blomst med den rette farve. Det er ikke blot en bog om floks, det er i lige så høj grad en bog om plantesamlere og livet som planteentusiast og plantejæger.Birgitte Husted Bendtsen tager os med til en Harry Potter-agtig parallelverden, hvor tingene ikke er, hvad de umiddelbart giver sig ud for at være hos os uindviede. Det, der for almindelige dødelige blot er en “meget pæn staude”, er her en floks, der er “værd at dø for”. Hendes verden befolkes af sære plante-entusiaster, der vier deres liv til at skabe en ægte gul floks, og hvor alle kender den skelsættende forskel på TEA og TEAS.

Forfatteren tager os med på turen rundt i Europa til floksforædlere og duftende flokshaver i England, Holland og Tyskland. Vi kommer med til middag hos Pauline Popely, omkring Hartmut Riegers kolonihave og på besøg i Karl Foerster’s “Senkgarten” sammen med Foersters datter Marianne.

At samle på planter handler ikke kun om at få fat i de rigtige planter, men også om at få fat i de rigtige mennesker, der kan fortælle de gode historier og skaffe adgang til endnu flere haver.


Karna Maj, redaktør af Havenyt.dk, Landsforeningen Praktisk Økologi:

Hvis man synes, at floks er gammeldags og ikke er noget særligt, så får man den opfattelse revideret, når man læser Birgitte Husted Bendtsens bog »Phlox. Bogen om floks i haven«. Her får man virkelig øjnene op for de mange flotte nuancer, og ikke mindst de lave floks til stenbedet. Og man finder ud af, at der er floks både til sol og skygge, at floks faktisk dufter, og at man kan have floks i blomst fra forår til efterår, hvis man vælger de rigtige arter. Bogen er skrevet ud fra praktisk dyrkning i forfatterens have af de mange floksarter og -sorter, som er skaffet hjem fra udlandet, og ud fra besøg, rejser og kontakter til planteskoler i udlandet. Bogen er gennemillustreret med flotte fotos af arter og sorter, der er lister over sorterne med oplysninger om bl.a. farve, højde, duft og sortens historie. Der er forhandlerlister, litteraturlister og et godt stikordregister.


Lektørudtalelse fra Dansk BiblioteksCenter, lektør Jytte Kjær Schou:

Guf for passionerede havedyrkere!

Beskrivelse:

I 2003 udkom Storkenæb: bogen om geranium. Den velskrivende forfatter har endnu engang ramt plet med denne monografi over en stor planteslægt med flere anvendelsesmuligheder. Bogen er gennemillustreret med hendes egne smukke fotos af planterne og plancher, der viser den enkelte blomst med tilhørende knop. Godt halvdelen af bogen er et leksikon over mere end 600 floks. Derudover er der veloplagte beretninger fra haverejser til England og Tyskland og besøg hos hollandske og tyske floksforædlere. Familie- og slægtsskabsforhold, den indviklede navngivning og blomstens opbygning udredes, og der gives anvisninger på dyrkning, opformering og anvendelsesmuligheder. Det er et meget grundigt værk. Forfatteren har været langt omkring i sin søgen efter viden: udenlandske værker, internettet og forskellige flokseksperter. Hun kombinerer sin store viden med evnen til at begejstre og snige en god historie ind om nulevende og afdøde floksentusiaster

Sammenligning:

Der findes ingen danske monografier over floks, men bogens gode litteraturliste over tysk- og engelsksproget litteratur og en nyttig adressefortegnelse, bl.a. over relevante planteskoler i ind- og udland, leder den interesserede videre.

Samlet konklusion:

En flot og omfattende monografi over en stor og meget anvendelig planteslægt. Kombinerer fint det oplysende med det underholdende og vil glæde alle ægte havenørder.


Inger Granath Liisberg, Sverige:

Kära Birgitte Husted Bendtsen!

Det var länge sedan jag blev så vilt begeistrad för en trädgårdsbok. Inte bara är den genomfört informativ, den är dessutom skriven på ett oemotståndligt charmerande sätt. Jag föll över den på biblioteket, men jag måste ÄGA den!!! Nu undrar jag om en svensk översättning är att vänta inom överskådlig tid, annars köper jag den danska förstås. Anledningen till att jag gärna vill ha den på svenska är att jag då inte behöver slå upp de olika botaniska fackuttrycken som ju skiljer sig en del i språken.

Tack för underbart inspirerande läsning om en av mina många favoriter.

Med vänliga hälsningar

Inger Granath Liisberg, Sverige


Norsk Hagetidend nr. 3, marts 2008:

For flokselskere

Fra det danske forlaget Geranium kommer nå dybdeboka om floks. Slekten består av 67 arter som danner utgangspunktet for de enorme mengder sorter floks som finnes. I boka finner du over 600 floks beskrevet, blant annet ved hjelp av forfatterens eget bidrag med over 750 bilder. I tillegg finner du beskrivende avsnitt som omhandler formering og dyrkning. Et underholdende oppslagsverk for samlere og andre passjonerte.


Familie Journal, nr.  8, 2008:

Floks for alle

En af de planter, mange af os forbinder med et "rigtigt" staudebed, er floksen. Den er rig på farver og mønstre og skøn at tage med ind i stuen, og for mange kalder den på dejlige minder om barndommens have.

Er du floks-fan, kan du nyde en herlig bog om disse skønne bedstemorblomster og deres overraskende mange ansigter. Læs også om dyrkning og deling, floks ude og hjemme og glæd dig hele vejen gennem bogen over de dejlige fotos til pynt og nytte.

Det er Birgitte Husted Bendtsen, der har begået "Phlox - bogen om floks til haven", 256 herlige sider på Forlaget Geranium.


Jørn T. Jensen, Tranbjerg, Den Alpine Have, nr. 96, 2008:

Med Birgitte Husted Bendtsens nye bog om Phlox, har hun igen vist, at man godt kan skrive gode havebøger på dansk, og at man sagtens kan udgive havebøger uden at det altid skal være oversættelser af udenlandske bøger.

Vi kommer vidt omkring, når man læser Birgittes bøger og artikler og bogen her er ingen undtagelse. Hun har virkelig sat sig godt ind i stoffet og er man som jeg, én der elsker at læse om de mange spændende historier, der gemmer sig bag de enkelte planter og det planteverdenen giver én, er bogen spændende læsning. Det hele bliver ikke ringere af, at Birgitte er en glimrende fortæller og en god fotograf.

At der findes så mange Phlox, var vi nok ikke mange, som vidste. Der er et-årige, til stenbedet og staudefloks, hvoraf der findes rigtig mange navnesorter og hybrider. Alene afsnittet om Phlox paniculata, høstfloks, fortæller hvor meget, der er arbejdet bare med denne art gennem tiden i mange lande.

For os med stenbede er der også noget at hente og Birgitte bekræfter, hvad nogle af os har observeret, at ikke alle små Phlox er lette at dyrke. De er svære og særlig dem fra det vestlige Nordamerika, skriver hun. Også her kan vi læse, at der findes mange sorter af de forskellige arter. Vil du dyrke Phlox i stenbedet, er denne bog det bedste og eneste sted, du kan finde flest oplysninger om disse planter på dansk.

Bogen giver os det hele, historie, plantevejledning, plantesygdomme, skadedyr. God litteraturhenvisning, samt adresser på planteskoler i ind- og udland. Det hele sat sammen i en god fortælling, flotte billeder og en flot grafisk opsætning. At bogen nu også bliver udgivet på tysk og engelsk kan ikke forbavse mig.


Marianne Jepsen, Gartnertidende, nr. 6, 2008:

Floks er en staude der er svær at komme udenom og man kan have blomstrende floks i haven fra foråret til helt ud på efteråret.

Birgitte Husted Bendtsens bog beskriver slægten Phlox der består af 67 arter og utrolig mange forskellige sorter. Den giver et meget godt indtryk af den store variation i form og farve mellem de mange sorter. Bogen indeholder en alfabetisk liste over floks og plancher med blomsterhoveder, knopper og blade vist i naturlig størrelse. Derudover indeholder bogen baggrundsstof om bl.a. familien, slægten og anvendelse af disse attraktive stauder. Forfatteren tager læseren med på rejse til flokshaver i England og Tyskland, foruden besøg hos hollandske floksforædlere.


Susanne Vinther, RosenNyt, nr. 1, 2008:

Bogen er skrevet af Birgitte Husted Bendtsen, der har forstået at sammensætte tekst, information og billeder, så bogen bliver interessant læsning for både mere drevne floksdyrkere og floksnovicer som mig.

Bogen er opdelt i en mere teknisk del med floksfamilier og slægter, anvendelse (faktisk rigtig god selskabsplante til roser), dyrkning (ligesom med roser har jord, gødning og sorter også stor betydning, når det gælder floks - de kan også få trælse sygdomme, som roser, dog af en anden karakter såsom stængel-nematoder) og opformering (er beskrevet ganske godt, så det burde kunne lykkes).

Floks er også god til sommerfugle - de er faktisk bygget til insekter med lange snabler - endnu en bonus for haveejeren.

Herefter følger beskrivelse af floksrejser til England, Tyskland og Holland, hvor vi møder spændende og interessante havemennesker og forædlere inden for floksverdenen - og får information om disse menneskers floksfavoritter og forædlingsarbejde.

Sidst i bogen er et helt lille floksleksikon, der er helt enestående - igen både for begyndere og for erfarne.

Bogen, der er på godt 250 sider, har rigtig mange fotos, der frister med sommer og solskin - og så er der da også lige et par floks eller fem eller ti, jeg bare må have til foråret - P. x arendsii 'Lisbeth', 'Early Star', 'Susanne' (naturligvis), P. paniculata 'Wennschondennschon' (trods eller netop pga. navnet), 'Turandot', 'Schaumkrone', 'Rosenlicht' - nej, og så er der også lige 'Schneeferner'. Det bliver ikke let at skulle vælge - for hvad med 'Polarfuchs' - for slet ikke at tale om 'Septembercharme' eller 'Lasse'.


Tilbage til oversigten